HOME TIPS SKINCARE DRAMA DASHBOARD

Saturday, 13 September 2014

Loom Band Bahaya Ke?

 Assalamualaikum para pembaca. Lama tak update blog ni.
So kali ni nak bercerita tentang LOOM BAND, gelang yang hot pada masa kini. Lawa kan?
Well, gelang ni makin digilai oleh semua jantina, kanak2 mahupun dewasa. 
Tapi, baru2 ni surat khabar, berita memaparkan yang loom band ni bahaya kepada kita semua. Lagi2 kat budak2 kecil.
 
 
 

Loom Band bahaya sebab sesetengah daripadanya ada kandungan kimia yang berbahaya.  Sebagai contoh, terdapat kes cedera dimata termasuk seorang budak lelaki yang hampir kehilangan dua jari selepas getah tersebut dibalut terlalu ketat di sekeliling jarinya. 


"The Birmingham Assay Office iaitu sebuah syarikat bebas yang menguji keselamatan mainan melaporkan bahawa daripada 16 paket yang telah diuji, kebanyakkan daripadanya tidak melepasi tahap keselamatan yang dibenarkan kerana kandungan phthalates yang tinggi di dalamnya. Undang-undang membenarkan kandungan phthalates adalah 0.1 peratus mengikut berat bahan dalam mainan dan barang-barang penjagaan kanak-kanak tetapi dari 16 paket yang diuji, kebanyakkannya mengandungi lebih 50% kandungan phtalates."

Jadi, kepada ibubapa, kakak2, abang, makcik2 yang ada anak kecil, adik kecil, elakkanlah daripada membeli loom bang ye. Walaupun lawa tapi tetap bahaya kepada kita.  
Nak beri juga anak2 pakai? Mungkin boleh tapi sekali sekali lah. Tapi lebih bagus kalau kita elak perkara buruk daripada berlaku kan? 
 
Read More...

Tuesday, 9 September 2014

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Mini GA September Cash RM300 ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih ,  Anagurls , Aimisyafiqah , Julia , Dyba , Tarmizi Mizi , Angah Judin , Amir Zahari , Nisa Ahmad , Halim Brothers 
Read More...

Monday, 1 September 2014

Sambutan Kemerdekaan di Dataran

First time pergi walaupun duduk  kat Selangor. Perghh, best giler!


Jumpa this girls kat train. Cuaca pun tak panas sangat. Alhamdulillah

sampai pukul 9 lebih. Ramai orang! Tak dapat tengok Agong. 


 

banyak giler kenderaan askar yang super awesome! Ada jet and apa entah. 



Cari orang popular kat gambar bawah ni. Kalau pandai, cubalah cari~






Read More...