Inai berwarna-warni halal

alt image tag, inai, syasya solero, inai berwana-warni, inai homemade, inai halal


Bahan- bahan:
  •  sirap / pewarna makanan (ikut color yang korang nak)
  • sabun mandi /sabun cuci pinggan (pastikan yang ketul bukan liquid)
  • sedikit kapur makan / kapur sireh. (nisbah sabun:kapur  --> 1:4)
  • maksudnya, kalau sabun 4 sudu kecik, kapur 1sudu kecik je. Pandai2 la.
Cara-cara:
  •  campur kesemua bahan (sabun, kapur, pewarna). Tanpa air ye. Gaul semua tu, nak terang, lebihkan sirap/pewarna. DIULANG, JANGAN CAMPUR AIR.
  • Dah siap campur, boleh la letak atas kuku. Madi syorkan masukkan dalam plastik, gunting hujung. buat macam inai kon tu. Macam nak piping cream atas cake.
  • Cara kedua, ambil span or guna pembersih telinga tu 

** cara ni bagi mengelakkan campuran inai terkena kulit. Sebab INAI NI AKAN MENYEBABKAN KULIT ANDA PEDIH.

  • Tunggu hingga kering, dah boleh basuh. Tak payah pakai lama.

HALAL KE INAI NI?
cuba tengok bahan-bahan NI agak-agak halal tak?
kalau tak yakin, tak payah buat.. ^_^
dan inai ni meresap ke kuku. akan hilang sama macam kita pakai inai biasa tu. ikut kuku tumbuh..



TERBARU (6/1/2014)
Sebab baru terjumpa artikel pasal keburukan inai ni, ada yang rosak kukunya sebab bahannya sabun axion. Tapi dah ada je yang jual inai ni tanpa sabun dgn kapur sireh. ^_^

TERBARU (29/5/2015)
Sekarang ni ramai yang jual inai ni tanpa guna axion or kapur sireh. Malah ada yang guna aloevera + pewarna makanan.  So elok lah kan




11 comments:

  1. Cantik la pula.... ena memang suka pakai inai kat kuku.. hehehehe

    ReplyDelete
  2. Elok juga yang cam nie hihi

    ReplyDelete
  3. muehehehe qila baru beli hee~

    ReplyDelete
  4. Rasanya halal. sbb bhan2 tu smua blh serap air. ishh, nak try nih...haha. thanks for the sharing... ^_^

    ReplyDelete
  5. sabun tu.. sabun serbuk boleh ke??
    ke nak guna sabun cuci pinggan axion tu???

    ReplyDelete
  6. Wahh , lawalahh . Warna hitam daa xD hehe , jokee . Pink tuh lawa :D

    ReplyDelete
  7. sy try bt knp xjdi? pakai sabun axion...

    ReplyDelete

Pecah kaca, pecah gelas,
sudah baca? Harap komen

Powered by Blogger.