HOME TIPS SKINCARE DRAMA DASHBOARD

Wednesday, 29 May 2013

Keburukan Bubbles/Pearl

Tadi tengok berita tv3.. Tup2, keluar pasal bubble yang sedap ni. Huhuhu, nampaknya terpaksalah aku berhenti letak bubble dalam ice blended..

Ice Bubble drink atau minuman ice bubble adalah minuman yang dilengkapi dengan Bubble yang dibuat dari biji -biji tapioka ukuran kecil yang dicampurkan dalam minuman yang disajikan dengan cara di blender atau shake  Ice Bubble Drink atau minuman ice bubble mulai muncul pertama kali di Taiwan pada tahun 1980an.

Ramuan utama Intipati Susu adalah Hygrogenated Minyak Sayuran iaitu sejenis transfat. Pakar-pakar berkata bahawa segelas 500ml Bubble Tea sehari adalah melebihi had yang dibenarkan kerana kandungan transfat untuk setiap orang adalah hanya 2 gram sehari. Hygrogenated Minyak Sayuran dalam Intipati Susu berkenaan mengandungi bahan-bahan kimia seperti Surih Arsenik, Plumbum, Tembaga, dan banyak mineral berbahaya yang akan membawa kepada penyakit jantung dan pembuluh darah, Barah, Asma, memjejaskan IQ kanak-kanak dan lain-lain kombinasi penyakit yang merbahaya.
Memakan Bubble Tea adalah sama seperti memakan bahan plastik kerana Bubble Tea juga dibuat daripada serbuk Casava (Ubi Kayu) yang boleh membawa kepada keracunan Sianida. Untuk membuat Ubi kayu dalam pembuatan Bubble Tea lebih "bergetah", Protein Sekoi (Mullet) sejenis Bedak Plastik Tiruan ditambah untuk menjadikan Bubble Tea lebih kenyal dan bergetah. Bedak Plastik Tiruan ini tidak boleh dihadam dan diserap oleh tubuh badan kerana PLASTIK adalah TOKSIK.. Ia akan kekal di dalam badan dan akan meninggalkan kesan pada kesihatan dalam jangkamasa yang lama. Bayangkanlah apa yang akan berlaku pada kesihatan anda selepas penggunaan transfat dan plastik yang berpanjangan dalam tubuh!

Keburukan Pearl or Bubble Tea


Sebenarnya, Bubble Tea boleh dibuat sama ada menggunakan SUSU mahupun AIR SOYA. Jika dibuat daripada SUSU, bermakna ia mengandungi Protein Susu, Gula, Susu, Minyak Sayuran dan Maltodekstrin. Jika ia jenis bukan tenusu, maka ia diperbuat daripada susu soya dehidrasi

Minyak Sayuran yang digunakan biasanya adalah Minyak Kelapa Sawit. Sebahagian daripada Proses Hidrogenasi adalah untuk menghalang pengoksidaan, maka tiadalah kehadiran LEMAK TRANS.
  Trans Lemak merujuk kepada Minyak Sayur-sayuran sebahagian-hydrogenated dan bukan minyak sayur hydrogenated sepenuhnya. Jika ia sepenuhnya Proses Hidrogenasi, maka ia menjadi Lemak Tepu, TIDAK TRANSFAT.

Menurut pakar-pakar, sebenarnya TIADA HAD SELAMAT bagi lemak trans dalam tubuh manusia.
Tiada bukti bahawa wangian dari Intipati Susu yang diperoleh daripada bahan kimia itu dibuat daripada Arsenik, Plumbum, Tembaga, dan lain-lain bahan kimia berbahaya. Anda tidak perlu untuk menjadi seorang ahli kimia untuk mengetahui bahawa ianya mustahil untuk menggabungkan arsenik, plumbum dan tembaga ke dalam satu sebatian kimia.
Jika ia benar bahawa Intipati Susu mengandungi plumbum, maka ia boleh mengurangkan IQ semua orang yang meminumnya, namun tidak pula disebut penyebab gejala-gejala lain yang disebabkan oleh keracunan plumbum. Sudah tentu, anda akan minum banyak Intipati Susu tercemar dengan plumbum.
Bola ubi kayu sememangnya mempunyai tekstur bergetah dan kenyal seperti biji-biji sagu, jadi ia tidak perlu ditambah Protein Sekoi untuk menjadikan ia bergetah. Sebenarnya, Protein Sekoi (Bahan Plastik Tiruan) yang digunakan untuk membuat Bubble Tea "bergetah" adalah BUKAN BERSIFAT KENYAL MAHUPUN BERGETAH!
Ia juga boleh membawa penyakit seperti kerosakan buah pinggang (buletin tv3) 
Mak aku pun cakap tak elok sangat makan ni.. Tapi bubbles ni sedap.. Kalau betullah bubbles ni tak elok, cepat-cepatlah diharamkan penjualannya..
p/s : bilalah rokok ni nak wujud? benci bau rokok -_-

Read More...

Edit Blog Cara Baru/ Tick Expand Widget

Tadi masa nak edit blog, aku copy code <b:skin> and then paste kat microsoft word.. Tapi tiba2 jadi panjang code tu kat microsoft tu.. Barulah aku faham cara2 macam mana aku nak tick expand widget. hehehe

Sebelum

Selepas


Nampak kan anak panah kecil tu? tekan saja.. nanti keluarlah apa yang korang cari.
Tapi, still, edit blog cara ni agak susah.. -_-
Ok, itu saja.. Good luck! Faham kan??

Read More...

Tuesday, 28 May 2013

SUPRISE & AWESOME GIVEAWAY BY SN

                                                                             
MEGA GIVEAWAY 
" SUPRISE & AWESOME GIVEAWAY BY SN " 


CLICK BANNER !


PRIZES :
 Peplum Lace Kurung, Jubah Dress, CTAC bag, Tudung/shawl ,Baucer discount, top up
cash, button bagde, Sabun GLuta 3 layer, jam moustache, anak tudung bawal berwarna
keychain felt craft, brooch felt,  shiseido black mask, broochquilling bookmark, Dress Labuh,
 Blouse, keychain Domokun, etude house styling eyeliner & tomatox, Gift dari Utara ,
1 unit mug PUTIH bercetak BERNILai RM27 (Sem)/RM32 (sbh/srwk), bookmark , coklat oreo



SAYA TAG : 







Read More...

3rd Annivesarry GA Blog by Emas Putih

Read More...

Monday, 27 May 2013

Amboi, jirannku melebih-lebih pula!

 
Ini sebenarnye nak luahkan perasaan terpendam sejak sekian lama lagi..
dipersilakan baca tentang perkara yang aku kurang suka terhadap jiran yang berperangai macam ni :

Bila sidai kain, ampaian dorang masuk kawasan rumah kitorang, so, bila aku nak keluarkan ampaian, tempat kitorang jadi sikit je.. Banyak kali dah dorang buat macam tu.. haii, sabar jelah
Ada sekali tu, tuan rumah tu, dia baru balik dari kerja.. masa tu hujan rintik2 je. takdelah lebat sangat.. ampaian dorang kat luar.. apalagi, tuan rumah tu buka gate rumah aku, masukkan ampaian die.. amboi, kau takde rumah ke sampai nak masukkan ampaian dalam rumah aku? kalau kau minta izin takpe juga, nitak, pakai main masuk je macam ni rumah kau.. 

Jiran aku tak suka kucing. Pernah sekali, kucing aku basah bila pulang rumah.. -__- 
      kalau dah benci kucing aku, tak payahlah nak simbah2.. Adoyai.. 

Jiran aku report kat MPS yang kucing aku suka buat kacau.. apa yang kacaunye? kacau pokok2 kau? kucing memanglah suka main kat pokok.. ataupun dia buat bising? ataupun sula kencing dan berak atas tanah depan rumah kau? sedih tau bila mps nak ambil kucing kitorang.. disebabkan perkara tu, separuh kucing aku kena buang.. huhuhu.. sebenarnye banyak lagi yang berkaitan dengan kucing aku, tapi biarkan jelah.. 

Setiap hari, tak kisahlah waktu cuti, waktu aku sekolah, mesti ada cucu dia... menyakitkan hati betul.. cucu dia belum sekolah rendah lagi, tapi mulut, hmm kuranghajar betul.. ada ke patut dengan bibik dia pun, budak tu nak kuranghajar.. lepastu menjerit macam orang gila.. kalau sekali-sekala dia menjerit takpelah.. ini tak, dikatakan setiap harilah juga.. tension aku nak belajar..



Read More...

Sunday, 19 May 2013

Duo Big Giveaway!


"Duo Big Giveaway!
Due Date 8 Jun 2012
Click Banner!

Big Thanks To :
Nabila Medan, Shafawi, Mizna Online Shop, Zuwairish Shophouse Page, Easy Boutique, Fizgraphic, Faizah Wahab, Norbai'ah, Addin Aisyah, Mahirah, Dyba, Salamah Qalish

Read More...

Saturday, 18 May 2013

Yeay yeay! Nak dekat cuti sekolah



Okey, siapa yang tak suka cuti? Rasanya semua orang dalam dunia ni perlukan cuti kan?
Takkan asyik nak berkerja je.. Letihlah kan..
 Aku pula nak bercuti sebentar daripada mid year exam.. Haaaaahhhh.
Lepastu, start study balik.. Study smart utk SPM.
Gementarnye.. Apalah bidang yang aku patut ambil lepas SPM??

Read More...